Przeterminowane odpady gastronomiczne Surowiec kat. 3

Odbiór przeterminowanego mięsa/wędlin (surowca kat. III)

Odbiór surowca kategorii III w tym odpadów gastronomicznych pochodzenia zwierzęcego (przeterminowane mięso, wędliny)

Surowiec kat. III oraz przeterminowane lub zepsute odpady gastronomiczne pochodzenia zwierzęcego zgodnie  prawem należy oddawać firmie uprawnionej do odbioru tych odpadów.

Nasza firma odbiera produkty zepsute lub po upływie terminu ich przydatności. Są to m.in.: mięso, wędliny i gotowe produkty pochodzenia zwierzęcego z punktów gastronomicznych, sklepów mięsnych, obiektów żywienia zbiorowego, zakładów produkcji i obrotu żywnością oraz innych placówek.

Rozpoczynając z nami współpracę masz pewność, iż w przypadku konieczności oddania przeterminowanej żywności pochodzenia zwierzęcego postępujesz zgodnie z obowiązującym prawem i przepisami.

Zapewniamy:                                                   

  • Odbiór specjalistycznym transportem
  • Potwierdzenie przekazania surowca kat. III odpowiednim dokumentem handlowym. Dokument wymaganym w razie stwierdzenia nieprawidłowości przez SANEPID
  • utylizację

Surowiec kat. III – klasyfikacja:

Poniżej wyjaśniamy klasyfikację surowca kat III i zapraszamy do szerszego ujęcia tematyki na naszym firmowym BLOGU.

Zgodnie rozporządzeniem surowiec kategorii III obejmuje uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego m.in.:

  1. powstałe podczas wytwarzania produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. W tym odtłuszczone kości, skwarki i osad z centryfug (wirówki) lub separatorów otrzymany w procesie przetwarzania mleka,
  2. produkty pochodzenia zwierzęcego lub środki spożywcze zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie nadają się do spożycia przez ludzi, z powodów handlowych, w wyniku problemów powstałych podczas produkcji, wad w opakowaniu lub innych wad, które jednak nie stanowią żadnego zagrożenia dla ludzi i zwierząt.

Krótko mówiąc, jeżeli zakład, sklep, punkt gastronomiczny lub inny obiekt posiada produkty lub środki spożywcze, które w swym składzie zawierają prod. pochodzenia zwierzęcego,  nienadające się  do spożycia przez ludzi, to klasyfikuje się je do materiału kategorii 3. Przykładem są tu zepsute, przeterminowane, nie nadające się do spożycia przez ludzi mięso, wędliny, gotowe wyroby lub wyroby zawierające w swym składzie produkty pochodzenia zwierzęcego. Należy wówczas rozpocząć współpracę z podmiotem uprawnionym do odbioru surowca kat. 3

Zainteresowane podmioty prosimy o składanie zapytań drogą mailową, telefoniczną lub poprzez formularz kontaktowy.